Assetmanagement en politieke sensitiviteit

Voor sommige beheerders is de uitdaging van het eigen werk al groot genoeg. Die hebben geen behoefte om aandacht te geven wat er in de omgeving gebeurt, laat staan aan de politieke omgeving. Het zal je verrassen hoeveel mensen er bij een overheid werken, maar geen benul hebben van de politieke context. Die niet weten welke wethouder de openbare ruimte in haar portefeuille heeft. Die niet weten welke twee gedeputeerden op gespannen voet met elkaar staan als het gaat over de infrastructuur. Mensen die vinden dat een bestuurder alleen maar met lastige vragen komt en toezeggingen die niet passen in het beleid. Kortom, mensen zonder politieke sensitiviteit.

Waarom politiek sensitief zijn?

Grote vraag is natuurlijk, is dat erg? Ja, een beetje wel. Twee redenen. Eén is het belang van geld. Als beheerder geef je maatschappelijk geld uit. Dat voel je niet, maar dat is wel zo. En het is de politiek die de budgetten toekent. Als er iets mis gaat buiten en er is extra geld nodig, dan moet je wel weten wat de politiek nodig heeft om een goede beslissing te nemen. Als je een kans ziet en die kost extra geld, dan is het handig om te weten waar de politici op aanslaan.

De tweede reden is dat je de beheerder bent van de openbare ruimte. Alle mensen maken daar gebruik van. Jij zelf ook. Als het goed gaat, hoor je niets. Dat is een groot compliment. Als het fout gaat, dan kan het zomaar zijn dat de wethouder het eerder verneemt, dan jij. Dat vindt ze niet fijn. Bij alle maatregelen die je uit laat voeren, moet je als het ware het stemmetje van de bestuurder mee laten liften. Zodra je aanvoelt dat een maatregel tot ophef kan leiden, is het tijd om daar voorzichtig mee om te gaan.

Leer de regels van het spel

Een bestuurder zal een voorstel beoordelen vanuit het oogpunt van de gebruiker. Niet voor niets komt zo nu en dan op tafel: ‘En, wat vindt de buurt ervan?’ Als je politiek sensitief bent, dan heb je dat allang afgekaart. Als de sensitiviteit ontbreekt, dan ontstaat er aan beide kanten wrevel. Daar heeft een gebruiker niets aan en jij ook niet.

De politieke wereld is een leuke wereld. Echt waar. Het kan natuurlijk zijn dat jij daar anders tegenaan kijkt. Maak dan eens de vergelijking met een sport. Als je er niets van afweet, kun je ook niet genieten van een wedstrijd. Maar als je de regels en tactieken kent, dan zie je hoe de spelers heel strategisch over het veld bewegen. Dan wordt het leuk om een wedstrijd te kijken. Dan kun je de aanvallen waarderen. De beste manier om een sport te leren, is door het zelf te beoefenen. Helaas is dat als het om politiek gaat, niet voor iedereen haalbaar. Maar een cursus politieke sensitiviteit daar kun je prima aan deelnemen. Gevolgd door tekst en uitleg van een ervaren rot gedurende het jaar: De commentator van de wedstrijd. Daar leer je veel van.