Assetmanagers, blijf in verbinding!

Met twee weken Corona-ervaring in de vingers, kunnen we stellen dat we grootgebruiker van MS Teams zijn geworden. Het vergt wat oefening en levert hilarische situaties op. Maar het lukt. We blijven in verbinding met elkaar. Sterker nog, het lijkt zelfs wel of we nu meer contact hebben met elkaar dan anders. Onze gesprekspartners worden ook wat relaxter. In plaats van stijf en netjes voor de camera te zitten, wordt er gezellig een sigaretje opgestoken (waar zie je dat nog op het werk?), of languit gelegen op de bank. Kopje thee erbij, kind op schoot, maakt niet uit, we houden contact met elkaar. We zijn nu zelfs zover dat we bij DON Bureau een deurhanger hebben om thuis aan te geven of je wel of niet aan het video conferencing bent.  Wat een mooi moment om het over het belangrijkste onderwerp van Het Nieuwe Assetmanagement te hebben: Verbinding!

Binnen assetmanagement wordt er veel over verbinden gesproken. Eerlijk is eerlijk, dat zal niet alleen binnen assetmanagement zijn. Overal waar sprake is van een complexe omgeving, klinkt de roep om verbinding. Maar hoe krijgen we het voor elkaar? Daar is geen vast recept voor, gelukkig zijn er wel meerdere mogelijkheden. We zetten er een paar op een rij:

Meelopen

We zijn onderdeel van een groter geheel, maar dat zien we niet altijd. Er is maar één manier om daar achter te komen: Op verkenning. Denk aan meeloopdagen, een uitwisselingsstage, aan elke twee weken een halve dag met de mensen buiten op stap, werkzaamheden verrichten buiten je taakpakket, etc. Zoals iemand het krachtig samenvatte: ‘Kijk buiten je eigen postzegel’.

Rouleren

Wanneer je een gedachtengoed wilt verspreiden (zoiets als de assetmanagementfilosofie) dan plaats je ervaren assetmanagementdenkers in afdelingen waar weinig ervaring is met assetmanagement. Dat is een uitermate effectieve manier om kennis te verspreiden. Is een team na verloop van tijd op hetzelfde niveau als andere teams, dan is het makkelijker om elkaar te vinden.

Strategisch denken

Assetmanagement is er sowieso bij gebaat dat er meer strategisch wordt gedacht. Maar heb je al beseft dat strategisch denken en handelen verbinding oplevert? Wat is het geval? Strategisch denken vereist dat je verder kijkt dan je eigen club. Net zoals een schaker vijf stappen vooruit denkt en de onderlinge relaties ziet. Goede strategieën bestaan uit verbindingen en daarmee leidt strategisch denken tot verbindingen.

Netwerken

Netwerken is actief verbindingen opzoeken. Je kunt dit faciliteren door netwerkbijeenkomsten te organiseren. Er zijn mensen die van nature beter zijn in netwerken. Als dat lijnmanagers zijn, hebben die veel invloed op het gedrag van de mensen in de afdeling. Netwerkende managers willen graag hun afdeling op de kaart zetten, laten zien waar hun meerwaarde zit, kansen aandragen, etc. Mensen uit de afdeling volgen dit gedrag. Lijnmanagers die hun afdeling als een fort bewaken, creëren medewerkers die in dat fort blijven zitten. (Goed) voorbeeld doet volgen.

Ketenmanagement

Hét antwoord om verbindingen te leggen tussen de silo’s in de organisatie is ketenmanagement. In elke keten staat een eindgebruiker centraal. Samen bekijk je wat een ieders aandeel is in de keten en wat de verbindingen zijn. Een ketenmanager, of een ketenregisseur zorgt dat de energie in de keten blijft.

Fleabots

Fleabots zijn ieniemienie robots die op insecten lijken. Combineer dat met de uitdrukking ‘fly on the wall’ en je krijgt het volgende: mensen in een organisatie die met iedereen praten over wat ze waarom en hoe doen. Deze kennis geven ze weer door aan anderen. Ze handelen op basis van drie regels:

  1. Vertel mensen alleen dat wat je van anderen hoort
  2. Respecteer de vertrouwelijkheid
  3. Versterk de communicatie tussen mensen.

Heldere afspraken

Er zijn theorieën die zeggen dat alles in organisatie op rolletjes loopt, zolang de afspraken maar helder genoeg zijn. In assetmanagement kennen we dat onder de noemer ‘rollen, verantwoordelijkheden, bevoegdheden’. Het klopt dat afspraken bijdragen aan rust en structuur en op die manier voor verbinding zorgen. Maar te rigide afspraken leiden tot het tegenovergestelde. Dan ‘zijn we daar ineens niet meer van. Daarvoor moet je bij de ander zijn’. Op zich logisch, ware het niet dat op alle grensvlakken altijd ruis zit en juist op die ruis verbindingen nodig zijn. Afspraken zijn goed, als ze maar een beetje globaal blijven. Zorg ervoor dat mensen zelf in actie komen in dat ruisgebied.

Cirkeldenken

Je kunt over assetmanagement praten in de vorm van strategische, tactische en operationele activiteiten. Dan krijg je een soort cascade van werkzaamheden. Het één stort in het ander over. Totdat de afvoer verstopt raakt en dan stroomt er tijdelijk even niets en daarna stroomt het over. Dit zijn eenzijdige relaties. Geen verbindingen.

Je kunt assetmanagement ook uitleggen aan de hand van een rondlopend proces (denk aan de roos van iAMPro). Dan blijkt iedereen een plekje op de roos te hebben. Door dit inzichtelijk te maken, zien mensen ook hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit werkt de verbinding in de hand. Het verhaal dat je vertelt, is van invloed op de relaties tussen de collega’s.

Deurhanger

Tot zover onze verbindingssuggesties. Blijf bewust contact houden met elkaar de aankomende weken en natuurlijk zoveel mogelijk digitaal. Eén van onze collega’s heeft een prachtige deurhanger gemaakt. Mocht je die in hoge resolutie willen hebben om aan te passen voor je eigen organisatie, stuur dan een berichtje naar  info@hetnieuweassetmanagement.nl en dan zorgen wij dat je toegang krijgt tot het grote bestand.