Beheren achter de computer

We leven in het informatietijdperk en dat betekent dat we steeds meer doen met data. Ook in het beheer van de openbare ruimte. Wanneer je een abonnement op Cyclomedia neemt, heb je niet alleen toegang tot hun foto’s, maar ook tot de puntenwolken die er van de straten gemaakt zijn. Met de hulp van artificial intelligence wordt al een eerste selectie gemaakt in de inspectievideo’s. Er wordt gebouwd aan digitale tweelingen van steden en tunnels. De data ondersteunen ons bij het maken van beslissingen. De software is nu al in staat om geautomatiseerde beheerbeslissingen voor ons te nemen. Het is mogelijk om met smart contracts te werken. Ons werk wordt sneller, accurater, heeft bij de standaardroutines minder mensen nodig en kan dankzij de intelligentie in de software worden geoptimaliseerd. Wat overblijft is een beheerder achter een computerscherm.

De digitale en de werkelijke wereld

Zo ontstaan er twee werelden: een digitale wereld en een werkelijke wereld. Die digitale wereld is een afspiegeling zijn van de werkelijke wereld, maar het is niet hetzelfde. Vergelijk het maar met vakantie. Je kunt zittend in een relaxte stoel thuis met je virtual reality bril de stad van je dromen verkennen. Of je kunt er daadwerkelijk naar toe gaan en fysiek verkennen. Dezelfde stad. Twee verschillende belevingen.

Iedere beheerder weet dat de wereld er op het scherm anders uitziet dan buiten. Niet voor niets gaan we bij elk project buiten verkennen (toch?). We gaan kijken, praten, proeven. Door op een andere plek te staan en naar dezelfde opgave te kijken, zien we opeens andere mogelijkheden. Pas dan krijg je een gevoel bij wat er speelt. Het beheren van de openbare ruimte is geen digitale aangelegenheid. De openbare ruimte leeft en het wordt gebruikt. Het heeft verschillende kleuren en verschillende temperaturen. Het is voor de mensen, dieren en planten.  

Verbinding maken met buiten

Met alle technieken die tot onze beschikking staan en komen, wordt de verleiding echter steeds groter om niet meer achter het beeldscherm vandaan te komen. Gelukkig bieden diezelfde technieken ons ook de kans om juist uit de stoel te komen. Het wordt steeds makkelijk om informatie mee naar buiten te nemen en er ter plekke mee aan de slag te gaan. En dat is goed, want de meerwaarde van de beheerder zit in de verbinding tussen de techniek en het samenbrengen van de behoeften van de belanghebbenden. En dat kun je het beste buiten doen.