Gezocht: Verbinder (m/v)

Mocht je denken dat er een vacaturetekst volgt, helaas. Maar het gaat er wel over. Stel dat je een vacaturetekst wilt maken voor een nieuwe assetmanager in de organisatie. Welke termen moeten daarin terugkomen? Wat te denken van: Analytisch, daadkrachtig, deskundig, gedreven, innovatief, kritisch, objectief, ondernemend, technisch en zelfsturend? Dit zijn termen die goed passen bij assetmanagement. O ja, laten we geen zaken vergeten als: Communicatief, empathisch, klantvriendelijk, verantwoordelijk en verbindend.

Op het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2019 (NCBOR) werd gevraagd wat de belangrijkste eigenschap van de beheerder van morgen was. Het plaatje hierboven laat het resultaat zien. We hoeven er nauwelijks letters aan te wijden: Verbinden en samenwerken staan met stip bovenaan.

Mannelijke en vrouwelijke woorden

Er zijn onderzoeken (waaronder deze) uitgevoerd in hoeverre vacatureteksten aantrekkelijk zijn voor mannen of voor vrouwen. Daaruit blijkt dat er typische mannelijke woorden zijn en typische vrouwelijke. Als een vacaturetekst vol  mannelijke woorden staan, zullen er weinig vrouwen reageren. Andersom is het effect iets minder groot. De opsomming aan het begin van dit verhaal bestaat uit twee delen. De eerste rij van analytisch tot zelfsturend bestaat uit mannelijke woorden. De tweede opsomming van communicatief tot verbindend betreft typisch vrouwelijke woorden. Dat maakt de word cloud van het NCBOR best bijzonder: de vrouwelijke kant overheerst. De conclusie mogen jullie zelf inkoppen bij de koffieautomaat.

Verantwoordelijkheid

Nou ging de hele aanloop van het congres over ‘verbinden’, dus zo verrassend is de uitkomst ook weer niet. Opvallender is het ontbreken van een term die wel veel op de werkvloer valt, maar niet in de word cloud staat, te weten ‘verantwoordelijkheid’. Hoe vaak horen we managers niet verzuchten dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun taak, zich verantwoordelijk moeten voelen, of in het verlengde daarvan ‘eigenaar zijn’? Verantwoordelijkheid is ook een term dat wordt gelabeld als een vrouwelijk woord. We weten allemaal dat een groot deel van de beheerders man is. Zou dat misschien verklaren waarom de roep om verantwoordelijkheid zo groot is ;-)? Dat ‘verantwoordelijkheid’ niet in word cloud voorkomt, laat zich trouwens het best verklaren door het feit dat de presentaties en vooraankondigingen daar niet over gingen.

Gedrag en eigenschap

Nog een ander wetenswaardigheidje: Onderzoek wijst uit dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot functie-eisen die zijn beschreven in de vorm van gedrag, in plaats van een eigenschap. Als je op zoek bent naar een vrouwelijke kandidaat, dan zoek je naar iemand die in drukke periodes het hoofd koel kan houden. Wil je een man, dan zoek je iemand die stressbestendig is. Is het je opgevallen dat er twee nagenoeg gelijke woorden uit de word cloud springen: Verbinden (gedrag) en verbinder (eigenschap)? Hoe mooi zou het zijn als we daar een sekse-scheiding in zouden kunnen ontdekken. Helaas maakt de word cloud dat niet duidelijk. We zijn het er in ieder geval over eens dat er behoefte is aan samenwerken (gedrag) en dat de beheerder van de toekomst geen samenwerker is (eigenschap). Uhh … ??  Denk daar maar eens over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *